Wat is een Speltak?

Een speltak is de benaming die Scouting Nederland gebruikt om een leeftijdsklasse aan te geven waarin scoutingactiviteiten worden ondernomen. Naast een leeftijdscategorie, geeft het ook aan of jongens en meisjes gescheiden of samen in een groep activiteiten ondernemen, en – met name bij de jongere speltakken (tot 10 jaar) – vanuit welke fantasiewereld het thema gebruikt wordt om de activiteiten voor kinderen aan te koppelen.

Bevers (5 – 7 jaar)

Ben jij tussen de 5 en 7 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets leuks te doen, lekker buiten te spelen en allemaal dingen te leren? Kom dan bij de Bevers! Hier doe je allemaal leuke spelletjes met kinderen die even oud zijn als jij.

Je leert spelenderwijs meer over de natuur en samenwerken met jouw mede Bevers.

Welpen (7-11 jaar)

Binnen de leeftijd 7-11 jaar heeft Scouting-Uitgeest de Welpen en Dolfijnen. Bij beide groepen staat samen spelen en creativiteit centraal, de Welpen blijven aan land terwijl de Dolfijnen zich meer richten op het water.

Welpen

 Bij de Welpengroep zijn alle kinderen van 7 tot 11 jaar van harte welkom! Het is een avontuurlijke groep waar meiden en jongens samenwerkend leren met plezier. Kampvuur maken, leren knopen, koken en bakken, figuurzagen of schilderen; de Welpen bieden het allemaal aan! Dit allemaal wordt begeleid door ervaren leiding. Lijkt dit je leuk? Kom dan een avond mee draaien, want je mag drie keer vrijblijvend mee doen!

We hopen je snel te zien!

 

Dolfijnen

De Dolfijnen is een gezellige speltak binnen Scouting Uitgeest. De speltak is opgericht voor  kinderen van 7 tot 11 jaar en draait op zaterdagochtend. In het zomerseizoen zijn we vaak op, in en rond het water te vinden, maar ook  op de wal doen we spannende activiteiten.  Je leert samen te werken met leeftijdsgenootjes en de beginselen van knopen, kampvuur maken en natuurlijk varen.

Scouts (11-15 jaar)

Binnen Scouting Uitgeest vlieg je vanaf de Welpen of Dolfijnen over naar de Scouts. Binnen deze leeftijd leer je zelf knopen en kampvuur maken maar blijft sport en spel belangrijk. Scouting Uitgeest heeft vier verschillende takken in deze leeftijdsgroep.

Verkenners

Deze groep draait elke woensdagavond en gaan verder waar je bij de Welpen gebleven bent. Zo leer je zelf Pionieren, Kampvuur maken en Navigatietechnieken. Zo volg je bijvoorbeeld speurtochten met een kompas. In deze groep ben je samen op een speelse manier bezig met leerzame en creatieve activiteiten.

Tesla

Tesla staat voor Techniek, Elektronica, Samenwerking, Leren en Avontuur. Deze groep is wat meer bezig met techniek zoals solderen en computers maar hier leer je ook kampvuren maken en pionieren.

Stormgroep

De Stormgroep richt zich meer op uitdagende programma’s. Elk jaar krijgen de kinderen de mogelijkheid om insignes te behalen. Voorbeelden van recent behaalde insignes zijn: brandpreventie, houthakken, survival, hiken en EHBO.

Gidsen

De Gidsen is een meidengroep waar creatieve en leerzame activiteiten aangeboden worden. Naast gezellig knutselen zijn de Gidsen ook niet bang om op een zelf gebouwd vlot het water op te gaan.

Explorers (15-18 jaar)

Exploos zijn tussen de 15 en 18 jaar oud. Explorers organiseren alles zelf: ze organiseren hun eigen programma en hun eigen expeditie. De begeleiding doet actief mee in het door de Exploos opgestelde programma en zijn er om hulp te bieden als ze advies nodig hebben of met vragen zitten.

Stam (18-24 jaar)

Waar de Exploos nog hulp krijgen van hun Begeleiding ben je samen met je mede Stamleden een zelf organiserende groep. Ondertussen heb je alle Scouting technieken goed in de vingers zitten en kan je hier samen uitdagendere activiteiten mee aangaan.

Scout-Plus (0 – 99 jaar)

Onze Scout-Plus leden hebben geen draaiavonden maar zijn wel lid van Scouting Uitgeest. Deze leden voelen zich nog verbonden met de vereniging en helpen bijvoorbeeld in het onderhoud maar kunnen ook invallen als leiding bij andere groepen.